Critical Alignment Yoga Online

Leer bewegen zoals je lichaam bedoeld is om te bewegen

Start wanneer jij wilt en bepaal je eigen studietempo

In deze online verdiepingsmodule leer je alles over Critical Alignment Yoga om hier praktisch mee aan de slag te kunnen gaan. Zo ga je individuele spanningsgebieden te herkennen en hoe je om kunt gaan om te gaan met klachten en beperkingen van je leerlingen. 
De 11 ‘Verbindingen in het lichaam’, zoals gedefinieerd door Gert van Leeuwen, komen aan bod èn je leert werken met diverse tools, waaronder de rugstrip, het rugrolletje, schouderstandblok, de rugboog en het hoofdstandbankje.

Daarnaast leer je hoe je asana’s (anders) opbouwt vanuit deze alignmentprincipes; door een goede technische uitvoering van de asana en door passief te blijven registreren, dus zonder proberen in te grijpen, zorgen de ruimte en de open aandacht ervoor dat de stress zijn greep verliest op je lichaam en je geest.

Wat is Critical Alignment Yoga?

Critical Alignment is het lichaam zo uitlijnen dat spanning weg kan vallen en beweging weer ontstaat vanuit ontspanning en lichtheid.
Het gaat dus niet zo zeer om ontspanning in rust, maar vooral over ontspannen binnen activiteit. Meestal begint de les met een passieve oefening die je de tijd geeft om de spanning in een bepaald lichaamsdeel vanuit rust te benaderen. Omdat het lichaam er vaak voor kiest om óm de stijve gebieden heen te bewegen, wordt ook met een aantal hulpmiddelen gewerkt. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met hoofdstandbankjes, boogjes, stripjes en schouderstandblokken. Zowel ontspanning, beweging en kracht komt aan bod en ondersteunen elkaar. Het lichaam en de ademhaling krijgen steeds meer ruimte en worden weer een bron van positieve gevoelens. Tegelijkertijd werk je aan kracht om een nieuwe, open lichaamshouding te ondersteunen.
De methode is ontwikkeld door Gert van Leeuwen, hij is ook de schrijver van het boek: ‘Yoga, Critical Alignment’

Groepsles CAY2
SAN_0337
Groepsles CAY

Wat kun je onder andere verwachten in deze bijscholing?

Zodra je je inschrijft, krijg je toegang tot 32 uur lesmateriaal, bestaande uit een uitgebreid E-Lesboek, 55+ Videolessen en podcasts.

Onderwerpen die onder meer aan de orde komen:

Critical Alignment

 • Wat is Critical Alignment Yoga, waar komt het vandaan en wat is de plek van deze yogavorm in de hedendaagse traditie?
 • Bewegingsketens en hun bouwstenen de 11 Verbindingen
 • Bewegingsspieren vs Houdingsspieren
 • Het gebruik van Tools
 • Het CAY stappenplan


Asana’s  uitgewerkt aan de hand van de diverse Verbindingen

 • Staande houdingen en de verbinding tussen de voeten, benen, bekken en onderrug. 
 • Achterover buigingen en de verbinding tussen de bovenkant van de benen, buik en borst
 • Draaiingen/Torsies en de flexibiliteit rond de thorax en de opwaartse kracht in de onderrug
 • Omgekeerde houdingen en vooroverbuigingen 


Asana-lessen

 • Praktische oefeningen met gebruik van de CAY Tools, zoals de strip, de rolletjes, de rugboog en het hoofdstandbankje
 • Coördinatie oefeningen in relatie tot de diverse verbindingen
 • Diverse asana’s uitgewerkt op een specifieke CAY wijze, waaronder Virabhadrasana 1, Utthita Trikonasana, Adho Mukha Vrskasana (handstand), Halasana en Sarvangasana en het opstrekken vanuit C7
 • Asanalessen in series opgebouwd vanuit de typische critical alignment methodiek
 • Praktische toepassingen van houdingen en lesvoorbereiding


Functionele Anatomie op botniveau
 

 • De architectuur van het menselijk lichaam
 • De algemene anatomie van de wervelkolom
 • Verschillende botstructuren per individu
 • Functionaliteit vs Esthetiek


Praktische toepassingen en lesvoorbereiding

Schrijf je in en start meteen

Overige informatie

Vooropleiding
Deze verdiepingsmodule is voor Yogadocenten of practicionors die zich verder willen bijscholen of verder willen verdiepen in Critical Alignment Yoga.

Keuzemodule
Ook is dit een keuzemodule binnen de RYT200 Yang Yoga van de SanaYou YOGAcademy. Voor yogadocenten die al geregistreerd zijn bij Yoga Alliance, telt deze module mee voor 32 hr CE (Continuing Education).

Lesvorm
Deze module wordt aangeboden als Online Study.
Dat wil zeggen via videolessen, een E-Lesboek, audio’s/podcasts op ons online lesplatform. Je volgt deze bijscholing in je eigen tijd en tempo. Je krijgt hier 6 maanden de tijd voor.

Kosten
Kosten voor deze bijscholing van 32 uur bedragen €399,-

Lesmateriaal
Het lesmateriaal dat je krijgt via het online lesplatform  bestaat onder andere uit een uitgebreide digitale reader met kleurenfoto’s, deze kun je downloaden om via je e-reader/tablet te lezen of om deze desgewenst te printen.

Annuleringsvoorwaarden
Het is niet mogelijk om online opleidingsmodules te annuleren, omdat je onmiddelijk toegang krijgt tot, en kunt beschikken over, al het lesmateriaal behorende bij deze opleidingsmodule.
Overige Opleidings- en Betalingsvoorwaarden

Certificaat
Wanneer je al het lesmateriaal doorlopen hebt, kun je een digitaal certificaat van deelname aanvragen via academy@sanayou.com
Vermeld in de mail welke online module je hebt gevolgd, wanneer je gestart bent en hoe we jouw naam schrijven zoals je die op het certificaat zou willen.
Je ontvangt dan digitaal het certificaat van deelname van 32hr/CE

Docent van deze lesmodule

Al onze Teacher Trainings, Advanced Studies en opleidingsmodules zijn gecertificeerd door de Yoga Alliance.

TIP: Wanneer je deze verdiepingsmodule liever combineert met klassikale lesdagen, kies dan voor deze Critical Alignment scholing van 50 uur