Applied Yoga Integration (AYI)

Verbeter je vaardigheden als yogadocent en leer therapeutisch werken bij mobiliteitsproblematiek

Start wanneer jij wilt en bepaal je eigen studietempo

Jory Serota, Woodstock – New York,  is een senior Yogadocent en expert op het gebied van mobiliteit en Neurokinetics.
Kwaliteiten en kennis die hij op een geweldige manier heeft gecombineerd. Een resultaat hiervan is het door hem ontwikkelende Applied Yoga Integration (AYI). Hij reist de hele wereld over om deze verdiepende scholingen te geven aan yogadocenten, maar ook aan bijvoorbeeld  (fysio)therapeuten en personal trainers. Jory heeft de AYI-scholing tweemaal verzorgd in Nederland, exclusief bij SanaYouYOGA.
Onder de naam ‘Applied Yoga Mobility Certification’ biedt hij deze opleiding ook volledig online aan.
Door de bijzondere band die in de loop van de jaren is ontstaan tussen Jory Serota en Sandy Karsten, heeft de  SanaYou YOGAcademy deze bijzondere en waardevolle bijscholing opgenomen in het online lesaanbod.

Applied Yoga Integration is een lesmethode dat yogahoudingen en herstellende/therapeutische oefeningen gebruikt voor het beoordelen en behandeling van pijn aan het bewegingsstelsel. Yogahoudingen zijn belangrijke instrumenten om het actieve en passieve bewegingsbereik te meten, evenals het inzichtelijk maken hoe sterk of niet sterk iemand is bij bepaalde (soms subtiele) bewegingen.
Hierdoor kun je relatief makkelijk vaststellen  of gewrichten wel juist gecentreerd zijn, of dat een bewegingsbeperking ontstaat vanuit het meer zachte weefsel, zoals de spieren.

Met behulp van AYI kun je de uitlijning van gewrichten of krapte of gebrek aan kracht in het spierweefsel leren herstellen. Yogahoudingen kunnen dan weer beter door het lichaam worden uitgevoerd en afgestemd. Hierdoor kunnen klachten oplossen en blessures worden voorkomen.
Yoga is tenslotte bedoeld om de fysieke en emotionele kracht te vergroten. Het beoefenen van yoga is gericht is op het ontwikkelen van kennis en zelfinzicht. De verbinding tussen lichaam en geest is diepgaand en met aandacht kan yoga veel inzicht geven. Applied Yoga Integration richt zich daarom op de hele persoon. Want in feite zijn we als mens vrij complexe wezens met spieren, gewrichten, zenuwen en emoties. Bij therapeutisch yogawerk is het dan van belang  om met het hele spectrum rekening te houden. En niet alleen in staat zijn om de fysieke structuren aan te pakken, maar ook het lichaamsbewustzijn te vergroten.

Screen Shot 2018-05-01 at 5.04.08 PM
main-seq-00-01-33-18-still005-59404b193446e
DMB17009-046-597baf6d91850

Applied Yoga Certification ONLINE

Je leert in deze verdiepende online scholing om traditionele asana’s te combineren met functionele beweging.  Aan het einde van de scholing begrijp je het lichaam veel beter en beschik je over een nieuwe set hulpmiddelen om met pijn en disfuncties om te gaan.

De online training bestaat uit 9 Engelstalige modules, waarin álle fysieke gebieden aan bod komen, maar ook aandacht is voor ademwerk, middenrifmechanica en bewuste ontspanning. Je wordt door bijna elk gewricht in het lichaam geleid, zodat je een kader hebt om je yogalessen en privélessen op te baseren.

De Applied Yoga Mobility Certification scholing is uniek in zijn soort op het gebied van yoga, beweging en assessment. Het combineert oude oosterse wijsheid met de intelligentie van westerse wetenschap!

Een geheel waarin de volgende onderdelen met elkaar worden verbonden:

 • Motoriek – hardware vs. software
 • Mobiliteit van de gewrichten
 • Alignment
 • Het belang van ademen
 • Verbinding tussen geest en lichaam
 • Intelligentie, letsel en revalidatie
AYI_flyers blue staple
Jory AYI
Jory FB - AYI-2
Jory Serota AYI

De AYI-methode besteedt aandacht aan:

Controle over de motoriek is een proces waarbij mensen hun hersenen gebruiken om de spieren en ledematen, die bij een bepaalde beweging betrokken zijn, te coördineren en te activeren.

Het ontwikkelen van motorische controle is een belangrijk ingrediënt voor het creëren van een blessurebestendig lichaam. Door spieren en ledematen te trainen om bepaalde acties uit te voeren, wordt meer mobiliteit gegenereerd, wat resulteert in meer motorische controle. In klassieke yoga worden de meeste houdingen passief uitgevoerd: We pakken de voet om de hamstring te strekken of klemmen de armen naar achteren om de schouders te openen.
Hoe fijn dit soms ook kan zijn, als passief strekken het enige is wat we doen, slijten onze gewrichten na verloop van tijd en ontwikkelen we o.a. RSI.

Met behulp van de activeringstechnieken die in Applied Yoga worden onderwezen, wordt zowel motorische controle als weefselveerkracht ontwikkeld. Dit maakt het lichaam sterk en soepel tegelijk.

Alignment

Alignment is misschien wel een van de meest onbegrepen onderwerpen in yoga.
Yogabeoefenaars zijn altijd op zoek naar de juiste manier om een houding aan te nemen.
Alignment is echter geen statische ervaring. Er is niet één juiste manier om een houding aan te nemen, en er is geen perfecte uitlijning die voor elk lichaam passend is. Dus wanneer je yogahoudingen beoefent op een wijze die niet bij jou lichaam past, kan dat leiden tot klachten en blessures.

In de AYI-methode worden principes van afstemming en beoordeling van verschillende personen gedefinieerd.
Afstemming is individueel voor elke persoon. De acties die nodig zijn om een gewricht te centreren, zijn gebaseerd op het uitgangspunt van een individu en zijn geen gebod “doe het elke keer op deze manier”. Het creëren van gezonde spieren en botten die met elkaar samenwerken om optimale beweging te vormen, is de sleutel tot het helpen van iemand met een blessure.

Mobiliteit van de gewrichten

Het beoordelen van de individuele gewrichten door middel van yogahoudingen en corrigerende oefeningen, staat voorop bij AYI. 
Wanneer een gewricht beperkt of juist hypermobiel is, moeten de omliggende gewrichten en weefsels de speling opvangen.
Dit zorgt voor compensatie, beperkt het bewegings-potentieel en resulteert uiteindelijk in pijn of letsel.

Yogahoudingen fungeren als hulpmiddelen om te detecteren wanneer er iets niet klopt. Dit geeft therapeuten of behandelaars een unieke kans om de vorm te corrigeren.
Wanneer deze correcties worden aangebracht, neemt het bewegingspotentieel toe, neemt de pijn af en wordt de kwaliteit van leven hersteld.

Het belang van ademen

De adem is het belangrijkste bewegingspatroon in het leven. Het is de eerste beweging die pasgeborenen maken en de laatste beweging voor de dood.

De meeste mensen ademen echter niet optimaal. Anderen zijn zich helemaal niet bewust van de adem. De adem is direct gerelateerd aan gedachten en gevoelens. 

Studies hebben aangetoond dat korte, snelle, onbewuste ademingen leiden tot een staat van angst, terwijl diepere, langzamere, meer bewuste ademhalingen een staat van kalmte en rust creëren.

Er is een sterke correlatie tussen lichaam en geest. Het een kan niet zonder het ander en de een informeert de ander voortdurend. Wanneer bewustzijn naar een deel van het lichaam wordt gebracht waar het bewustzijn voorheen niet doordrong, vertaalt de aandacht zich in meer vitaliteit en levendigheid.
De Boeddha onderwees het belang van Mindfulness van het lichaam toen hij verklaarde dat dit het directe pad naar verlichting is. Dit betekent dat het onder de aandacht brengen van aspecten van de fysieke vorm veel meer effect heeft dan alleen het verlichten van pijn. Het suggereert ook dat ongemak in het lichaam meer kan zijn dan alleen een fysiek fenomeen.
Yoga maakt beoefenaars sterker en soepeler. Het is een hulpmiddel voor zelfontwaking. Hoe sterker en mobieler yogabeoefenaars worden, hoe hoger de kwaliteit van leven en hoe gelukkiger je kunt zijn.

De aangeboren wijsheid van het lichaam is een belangrijk onderdeel van de menselijke ontwikkeling. Deze unieke intelligentie informeert het lichaam wanneer het veilig is of wanneer we in gevaar zijn. Het geeft ook aan hoe een bepaalde actie moet worden uitgevoerd die helpt bij het opbouwen van kracht en mobiliteit. Wanneer die intelligentie er niet is, neemt de kans op letsel enorm toe.

Nadat we ons bezeerd hebben, creëert het lichaam compensatiepatronen. Spieren en gewrichten bewegen niet meer zoals voorheen en er ontstaat vaak littekenweefsel.
De eerste stap bij het herstellen van het bewegingsbereik is ervoor te zorgen dat gewrichten op het juiste vlak werken. Hierdoor wordt de vorming van afwijkend littekenweefsel voorkomen. Met behulp van de principes in de AYI-methode worden onderwezen, kan weefsel weer normaler worden.

USD 1497,-

Applied Yoga Mobility Certification Online

 • 70+ Engelstalige Videolessen waarin alle AYI-onderwerpen worden doorlopen
 • Gratis eBook met het lesmateriaal
 • Levenslange toegang tot alle videolessen
 • Na iedere module een korte kennistest
 • Erkend door Yoga Alliance
 • Certificaat (45 CE), na het behalen van alle kennistests

Betaal in 1 keer USD 1497,- of in 3 maandtermijnen van USD 597,-

1. Betaal met een CreditCard of PayPal in 1 keer of in 3 maandtermijnen
 
2. Ontvang binnen enkele minuten jouw inloggegevens.
 
3. Je kunt gelijk aan de slag met het volgen van de scholing.
 

Docent van deze lesmodule

Al onze Teacher Trainings, Advanced Studies en opleidingsmodules zijn gecertificeerd door de Yoga Alliance.