Assisted Yin Yoga & de 5 Elementenleer (75 hr)

Yin Yoga volgens een eeuwenoude krachtige traditie

De 5 Elementenleer is een natuurfilosofie die duizenden jaren terug gaat in de tijd.
De chinezen ontdekten een cyclus van 5 fases in de natuur en zie je overal in de natuur terug zoals in de beweging van dag en nacht, de verschillende levensfases en in de seizoenen. Deze cyclus hebben zij de 5 elementen genoemd.
Onder deze 5 Elementen vallen de 12 hoofdmeridianen, die je al kent uit jouw Yin Yogadocentenopleiding. Vanuit deze basis gaan we dieper in op deze theorie zodat je nieuwe verbanden kan gaan leggen op het gebied van emoties, gedragingen en vele andere thema’s die onder de elementen vallen.
Je krijgt ook meer inzicht te krijgen in jouw eigen energieverdeling en patronen – waarom je doet, wat je doet, en hoe je jezelf en je deelnemers kunt ondersteunen om te blijven bewegen naar balans.  
Hiermee kun je gericht lessen geven afgestemd op de thema’s die passen bij de tijd van het jaar of thema’s die spelen bij jouw deelnemers.  

Deze lesmodule is erkend door KTNO en NVST (Nederlands Vereniging van Somatherapeuten)

Gecombineerde logo's KTNO en NVST

De cyclus van de seizoenen

Als je naar de natuur kijkt zie je verschillende fases die elkaar opvolgen in een cyclus. In de natuur is deze cyclus ook zichtbaar en voelbaar in de verschillende seizoenen. Deze cyclus zit ook in jou! Verschillende fases die invloed hebben op elkaar en waarin steeds thema’s aan de orde zijn. De zomer heeft een andere energie dan de winter, in de natuur… maar ook in jou! 

In een droog jaar kunnen gewassen minder goed groeien. Gevolg: minder oogst. Minder oogst betekent ook dat bomen en planten minder zaden hebben gevormd en dit tekort wordt weer meegenomen naar de volgende cyclus.  
Dit werkt bij jou niet anders: Meridianen volgen elkaar op en geven energie door. Een stagnatie in de cyclus kan zich uiten in een disbalans op een bepaald element, maar dat zegt niet altijd dat de oorzaak van deze disbalans ook werkelijk in dat element ligt. 

Wanneer je lichaam een signaal afgeeft is dat signaal te herleiden naar een element. Bijvoorbeeld longklachten maar ook moeite met loslaten ‘liggen’ op het element Metaal. Ligt hier de disbalans of controleert Vuur het Metaal te veel? Feit is dat Metaal in dit geval om aandacht vraagt.
Als je daar met bijvoorbeeld Yin Yoga houdingen aandacht aan geeft, kun je vertrouwen op jouw zelfhelend vermogen. Want je lichaam is genialer dan je denkt! 

Wat kun je onder andere verwachten in deze module?

 • Nieuwe inzichten om toe te kunnen passen in je groepslessen 
 • Een nieuwe manier van kijken ontwikkelen om gericht Yin Yogahoudingen, Assisted Yin en oefeningen in te zetten voor specifieke thema’s
  (Bijvoorbeeld wat kun je doen vanuit de elementen wanneer iemand veel piekert?)
 • Verdieping in de meridianen; over opvolgen en voeden
 • Aanrakingen gericht op specifieke elementen die je kunt integreren in je groepslessen & in persoonlijke sessies 
 • Assisted Yin Yoga die je kunt toepassen in persoonlijke sessies & in je groepslessen 
 • Oefeningen/opdrachten die je deelnemers mee kunt geven voor thuis om specifieke elementen te ondersteunen

Deze module bestaat uit 2 delen: 32 uur online en 43 uur klassikaal
Zodra je je inschrijft, krijg je toegang tot het eerste deel van de opleiding, bestaande uit een uitgebreid E-Lesboek, 35+ Videolessen. Samen het het oefenen nav de videolessen goed voor de eerste 32 uur van deze lesmodule.
De videolessen bieden Yin Yogalessen op de diverse elementen, theorie per elementen, oefenvideo’s met Assisted Yin en aanrakingen per element.
Na het voltooien van de online lesmodule, die je in je eigen tempo doorloopt, heb je al een hele goede basis gelegd met de 5 Elementenleer en Assisted Yin Yoga.
Hierna volgt het klassikale deel van deze module waarmee je de 75 uur volmaakt:
Vijf klassikale lesdagen, waarop steeds aandacht is voor een ander element, gevuld met Yin Yoga lessen, Assisted Yin, ervaren, proeven en beleven. 

Startdata & Inschrijven

 • Deze lesmodule start éénmaal per jaar, meestal in het najaar
 • Klik op de knop ‘Lesdata & Inschrijven’ voor de meest actuele startdatum
 • Klik op de knop ‘Boeken & Details’ om àlle lesdata van deze module te checken
 • Aanmelden doe je door vanuit je gekozen startdatum aan de rechterzijde te kiezen voor de knop ‘Boek Nu’

NB: Data, tijden en locaties kunnen altijd aan verandering onderhevig zijn, evenals het verplaatsen van klassikale lesdagen naar een online omgeving

Docent van deze lesmodule

Al onze Teacher Trainings, Advanced Studies en opleidingsmodules zijn gecertificeerd door de Yoga Alliance.

Overige informatie

Vooropleiding
Deze verdiepingsmodule is voor Yin Yogadocenten die zich verder willen bijscholen of verdiepen
Ook is dit een keuzemodule binnen de RYT200 Yin Yoga van de SanaYou YOGAcademy.
Voor yogadocenten die al geregistreerd zijn bij Yoga Alliance, telt deze module mee voor 75 hr CE (Continuing Education).

Lesvorm en kosten
Deze module wordt aangeboden als Blended Learning.
Dat wil zeggen een combinatie tussen online en klassikaal.
Het eerste deel volg je in je eigen tijd en tempo via het online lesplatform. Daarna vinden er 5 klassikale lesdagen plaats waarin alles samenkomt en in praktijk wordt gebracht,

Kosten voor de volledige module van 75 uur bedragen €995,- gespreide betaling in 4 termijnen van €250,- is mogelijk.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal dat je krijgt bestaat onder andere uit een uitgebreide reader met kleurenfoto’s. Daarnaast krijg je als student aan onze YOGAacademy toegang tot ons online lesplatform waar je een ruim aanbod aan videolessen kunt volgen ter voorbereiding op de lesdagen of om besproken onderwerpen en lessen nog eens terug te kijken. Voor aanvang van de lesmodule waar jij je voor hebt aangemeld, krijg je een eigen account en kun je inloggen op de online leeromgeving.

Lesdagen en gemiste lesdagen
Alle lesdagen zijn van 10.30 tot 17.00 uur.

Wanneer je een keer een lesdag niet bij kunt wonen, kun je de behandelde onderwerpen terugkijken op het online lesplatform. We vragen je dan om voor afloop van de module een verslag te schrijven (ong. 400 woorden) van deze gemiste dag, zodat we die mee kunnen tellen als contacturen voor jouw certificaat.
Het is niet mogelijk om lesdagen te verplaatsen of op een ander moment in te halen. 

Annuleringsvoorwaarden
De eerste € 399 is niet restitueerbaar, omdat je onmiddellijk toegang krijgt tot al het online lesmateriaal behorende bij de opleidingsmodule.
Bij annuleren van de klassikale lesdagen, geldt het volgende:

 • Kosten bij annulering tot een maand voor aanvang van de lesmodule: 25% van het klassikale deel à € 300
 • Kosten bij annulering vanaf een maand voor aanvang van de lesmodule: 50% van klassikale deel à € 300
 • Kosten bij annulering vanaf 1 week voor aanvang en/of na aanvangsdatum van de lesmodule: 100% van het volledige lesgeld  Overige Opleidings- en Betalingsvoorwaarden


Certificaat
Aan het eind van deze lesmodule ontvang je een digitaal certificaat van deelname van 75 hr / CE.